Øko jul på budget
6 personer | 600 kroner
Med denne madplan kan du handle til julemiddagen med fokus på økologi og god dyrevelværd. Op til juleaften er der mange gode tilbud, så find de bedste tilbud på især and, flæskesteg, smør og fløde i dit lokale supermarked, og brug din fryser til at holde det frisk.
Hvis du er god til at finde tilbud, så kan du sagtens komme i mål med en økologisk julemiddag til 6 personer for under 600 kroner, altså 100 kroner pr. person.
MENU:
Hjemmelavet rødkål med ribsgelé
Flæskesteg med nelliker
Julesovs med rødvin gastrik
Andebryster i rosmarin
Rødkål med granatæble og appelsin
Klassiske brunede kartofler
Kogte almindelig kartofler
INDKØBSLISTE:
1 stort økologisk rødkål (minimum 1 kg)
200 g økologisk smør
1 glas ribsgelé
1 økologisk flæskesteg af 1,5-1,8 kg
1 bundt økologisk rosmarin
5 dl rødvin
4 dl økologisk piskefløde
3 andebryster af 280 g
1 granatæble
5 økologisk appelsin
2 kg økologiske små kartofler
DU SKAL SELV HAVE:
Salt, friskkværnet peber, sukker
Eddike, nelliker, laurbærblade
Hvedemel, fond/bouillon, sovsekulør
HJEMMELAVET RØDKÅL
6 personer | 1 time og 30 minutter
Hjemmelavet rødkål
500 g rødkål
40 g smør
1 dl eddike
150 g ribsgelé
2 spsk. sukker
6 nelliker
Salt og friskkværnet peber
3 laurbærblade
Skær rødkål i tynde strimler, og svits det i smør under lav varme. Rør i kålen til den falder helt sammen, og tilsæt eddike, ribsgelé, sukker, nelliker, lidt salt og laurbærblade. Læg låg på gryden, og lad den simre under lav varme i 1 timer, gerne længere.
Tilføj eventuelt en smule vand, hvis rødkålen skulle blive tør. Smag endeligt til med sukker, salt og friskkværnet peber, og lad helst rødkålen trække natten over på køl.
FLÆSKESTEG MED NELLIKER
1 flæskesteg | 2 timer
Flæskesteg
1 øko flæskesteg af 1,3 kg
Salt
Nelliker
Laurbærblade
3 kviste rosmarin
1 liter vand
Rids stegens svær efter med en skarp kniv, og krydr med salt mellem rillerne. Kom nelliker i sværene, og læg stegen på en bund af laurbærblade og rosmarin på en bagerist. Brug eventuelt en gulerod til at stabilisere, så den er helt vandret.
Kom en dyb bradepande med vand under risten, og sæt stegen i en kold ovn på 200°C varmluft i 1 time og 15 minutter. Giv herefter stegen 3-5 minutter med grillfunktion på 230°C, og hold godt øje, så den ikke bliver brændt.
Lad flæskestegen trække utildækket i 20 minutter, fjern nellikerne og skær den i skiver.
JULESOVS MED RØDVIN GASTRIK
6 personer | 1 time
Rødvin gastrik
5 dl rødvin
1,5 dl sukker
Julesovs
40 g smør
3 spsk. hvedemel
4 dl bouillon med stegefedt fra andebrysterne
4 dl piskefløde
4 spsk. rødvin gastrik
1 spsk. ribsgelé
Salt og friskkværnet peber
4 laurbærblade
Evt. sovsekulør
Kog rødvin og sukker ned til 1/3, det tager omkring 30 minutter. Kom herefter den tykke rødvin gastrik på et sylteglas, og brug af det til julesovsen. Det kan holde sig helt til næste år på køl.
Smelt smør i en gryde, og tilsæt hvedemel. Rist melet godt af med konstant omrøring, så det bliver gyldent og mørkebrunt, ikke branket. Tilsæt bouillon med andefedt i gryden, og rør med jævne mellemrum så der ikke dannes klumper. Tilsæt piskefløde, og smag sovsen til med rødvin gastrik, ribsgelé, salt, friskkværnet peber, laurbærblade og sovsekulør. Lad sovsen koge op i cirka 5 minutter.
ANDEBRYSTER STEGT I ROSMARIN
6 personer | 30 minutter
Andebryster i rosmarin
3 andebryster af 280 g
Salt
½ bundt rosmarin
Dup kødet tørt med køkkenrulle, og fjern sener med en skarp kniv. Rids fedtsiden og drys med rigeligt salt.
Læg andebrysterne med fedtsiden nedad på en kold pande, og steg dem på høj varme i 8 minutter. Vend herefter andebrysterne, og skru temperaturen ned på middel varme. Læg kviste af frisk rosmarin på panden, og lad andebrysterne tilberede færdig i 5-7 minutter alt efter hvor rosa du ønsker dit kød (minimum 60 grader). Du kan med fordel bruge en ske, til at hælde fedtet fra panden ovenpå andebrysterne.
Lad kødet hvile utildækket i 10 minutter, og skær det så i tynde skiver med en skarp kniv.
RØDKÅL MED GRANATÆBLE OG APPELSIN
6 personer | 20 minutter
Rødkålssalat
400 g rødkål
1 granatæble
Saft og skal fra 1 øko appelsin
4 øko appelsiner
Friskkværnet peber
1 kvist rosmarin
Skær rødkål i tynde strimler, og vend det sammen med halvdelen af kernerne fra et granatæble. Vend salaten i saft og skal fra en øko appelsin, og vend den sammen med appelsinfileter. Fordel salaten på et stort fad, og top med resten af granatæblekernerne, friskkværnet peber og lidt frisk rosmarin.
BRUNEDE KARTOFLER
6 personer | 30 minutter + 20 minutter
Brunede kartofler
1 kg små kartofler
Salt
1 dl sukker
30 g smør
Skyl kartofler godt, og kog dem i letsaltet vand. De skal ikke koges fuldstændig møre, da de også får varme på panden med karamel senere. Pil kartoflerne efter kogning, tør dem i et viskestykke og opbevar dem på køl til dagen efter.
Smelt sukker langsomt på en pande, og tilsæt smør. Lad karamellen koge op, og tilføj de kogte kartofler. Rør forsigtig i panden ved jævne mellemrum til alle kartofler er godt dækkede af karamel.
KOGTE KARTOFLER
6 personer | 30 minutter
Kogte kartofler
1 kg kartofler
Salt
Skyl kartofler godt, og kog dem i letsaltet vand. De skal ikke koges fuldstændig møre, men blot slippe let, hvis du stikker en kniv i dem. Pil kartoflerne efter kogning, og server herefter.
Skal I skutte middagen af med risalamande? Så finder du den bedste opskrift på risengrøden lige her.






