top of page

Øko jul på budget

6 personer | 600 kroner  

Med denne madplan kan du handle til julemiddagen med fokus på økologi og god dyrevelværd. Op til juleaften er der mange gode tilbud, så find de bedste tilbud på især and, flæskesteg, smør og fløde i dit lokale supermarked, og brug din fryser til at holde det frisk.

 

Hvis du er god til at finde tilbud, så kan du sagtens komme i mål med en økologisk julemiddag til 6 personer for under 600 kroner, altså 100 kroner pr. person.

 

MENU:

 

Hjemmelavet rødkål med ribsgelé 

Flæskesteg med nelliker

Julesovs med rødvin gastrik

Andebryster i rosmarin

Rødkål med granatæble og appelsin 

Klassiske brunede kartofler

Kogte almindelig kartofler

 

INDKØBSLISTE:

 

1 stort økologisk rødkål (minimum 1 kg)

200 g økologisk smør

1 glas ribsgelé 

1 økologisk flæskesteg af 1,5-1,8 kg 

1 bundt økologisk rosmarin

5 dl rødvin

4 dl økologisk piskefløde

3 andebryster af 280 g

1 granatæble 

5 økologisk appelsin

2 kg økologiske små kartofler

 

DU SKAL SELV HAVE:

 

Salt, friskkværnet peber, sukker

Eddike, nelliker, laurbærblade

Hvedemel, fond/bouillon, sovsekulør 

HJEMMELAVET RØDKÅL

6 personer | 1 time og 30 minutter

 

Hjemmelavet rødkål 

500 g rødkål

40 g smør

1 dl eddike

150 g ribsgelé 

2 spsk. sukker

6 nelliker 

Salt og friskkværnet peber

3 laurbærblade

 

Skær rødkål i tynde strimler, og svits det i smør under lav varme. Rør i kålen til den falder helt sammen, og tilsæt eddike, ribsgelé, sukker, nelliker, lidt salt og laurbærblade. Læg låg på gryden, og lad den simre under lav varme i 1 timer, gerne længere. 

 

Tilføj eventuelt en smule vand, hvis rødkålen skulle blive tør. Smag endeligt til med sukker, salt og friskkværnet peber, og lad helst rødkålen trække natten over på køl.

FLÆSKESTEG MED NELLIKER

1 flæskesteg | 2 timer

Flæskesteg 

1 øko flæskesteg af 1,3 kg 

Salt

Nelliker 

Laurbærblade

3 kviste rosmarin

1 liter vand 

 

Rids stegens svær efter med en skarp kniv, og krydr med salt mellem rillerne. Kom nelliker i sværene, og læg stegen på en bund af laurbærblade og rosmarin på en bagerist. Brug eventuelt en gulerod til at stabilisere, så den er helt vandret.

 

Kom en dyb bradepande med vand under risten, og sæt stegen i en kold ovn på 200°C varmluft i 1 time og 15 minutter. Giv herefter stegen 3-5 minutter med grillfunktion på 230°C, og hold godt øje, så den ikke bliver brændt. 

 

Lad flæskestegen trække utildækket i 20 minutter, fjern nellikerne og skær den i skiver. 

JULESOVS MED RØDVIN GASTRIK

6 personer | 1 time 

 

Rødvin gastrik 

5 dl rødvin

1,5 dl sukker

 

Julesovs

40 g smør 

3 spsk. hvedemel 

4 dl bouillon med stegefedt fra andebrysterne

4 dl piskefløde

4 spsk. rødvin gastrik 

1 spsk. ribsgelé 

Salt og friskkværnet peber

4 laurbærblade 

Evt. sovsekulør 

 

Kog rødvin og sukker ned til 1/3, det tager omkring 30 minutter. Kom herefter den tykke rødvin gastrik på et sylteglas, og brug af det til julesovsen. Det kan holde sig helt til næste år på køl.

 

Smelt smør i en gryde, og tilsæt hvedemel. Rist melet godt af med konstant omrøring, så det bliver gyldent og mørkebrunt, ikke branket. Tilsæt bouillon med andefedt i gryden, og rør med jævne mellemrum så der ikke dannes klumper. Tilsæt piskefløde, og smag sovsen til med rødvin gastrik, ribsgelé, salt, friskkværnet peber, laurbærblade og sovsekulør. Lad sovsen koge op i cirka 5 minutter.

ANDEBRYSTER STEGT I ROSMARIN

6 personer | 30 minutter

 

Andebryster i rosmarin 

3 andebryster af 280 g

Salt

½ bundt rosmarin

 

Dup kødet tørt med køkkenrulle, og fjern sener med en skarp kniv. Rids fedtsiden og drys med rigeligt salt. 

 

Læg andebrysterne med fedtsiden nedad på en kold pande, og steg dem på høj varme i 8 minutter. Vend herefter andebrysterne, og skru temperaturen ned på middel varme. Læg kviste af frisk rosmarin på panden, og lad andebrysterne tilberede færdig i 5-7 minutter alt efter hvor rosa du ønsker dit kød (minimum 60 grader). Du kan med fordel bruge en ske, til at hælde fedtet fra panden ovenpå andebrysterne. 

 

Lad kødet hvile utildækket i 10 minutter, og skær det så i tynde skiver med en skarp kniv.

RØDKÅL MED GRANATÆBLE OG APPELSIN

6 personer | 20 minutter

 

Rødkålssalat 

400 g rødkål

1 granatæble 

Saft og skal fra 1 øko appelsin

4 øko appelsiner

Friskkværnet peber

1 kvist rosmarin

 

Skær rødkål i tynde strimler, og vend det sammen med halvdelen af kernerne fra et granatæble. Vend salaten i saft og skal fra en øko appelsin, og vend den sammen med appelsinfileter. Fordel salaten på et stort fad, og top med resten af granatæblekernerne, friskkværnet peber og lidt frisk rosmarin.

BRUNEDE KARTOFLER

6 personer | 30 minutter + 20 minutter

Brunede kartofler 

1 kg små kartofler

Salt

1 dl sukker

30 g smør 

 

Skyl kartofler godt, og kog dem i letsaltet vand. De skal ikke koges fuldstændig møre, da de også får varme på panden med karamel senere. Pil kartoflerne efter kogning, tør dem i et viskestykke og opbevar dem på køl til dagen efter. 

 

Smelt sukker langsomt på en pande, og tilsæt smør. Lad karamellen koge op, og tilføj de kogte kartofler. Rør forsigtig i panden ved jævne mellemrum til alle kartofler er godt dækkede af karamel.

KOGTE KARTOFLER

6 personer | 30 minutter 

 

Kogte kartofler 

1 kg kartofler 

Salt 

 

Skyl kartofler godt, og kog dem i letsaltet vand. De skal ikke koges fuldstændig møre, men blot slippe let, hvis du stikker en kniv i dem. Pil kartoflerne efter kogning, og server herefter. 

 

Skal I skutte middagen af med risalamande? Så finder du den bedste opskrift på risengrøden lige her.

Hjemmelavet rødkål
Flæskesteg med nelliker
Julesovs med rødvin gastrik
Andebryst i rosmarin
Salat med rødkål og granatæble
Brunede kartofler
Kartofler
bottom of page